neděle 24. února 2013

Perlička na jablkách

Perlička na jablkách je také poměrně klasika a hodí se dobře i na vánoční stůl - myslím tím na oběd 25.12., samozřejmě. My si na ní pochutnáváme ale pravidelně od podzimu do jara, kdy jsme zásobovaní nevyčerpatelnými kvanty jablek z místních sadů. Perlička pak pochází od farmáře kousek za kopcem. Inu, jestliže konzumovat lokálně je na maloměstě v Čechách ještě velký problém, u nás ve Zvonokosech stojí lokální "supermarket", kde prodávají farmáři a zemědělci z okolí maximálně 60km. Seženete tam všechno, od sezóního ovoce a zeleniny, přes mléko, maso, chléb až po trvanlivé výrobky jako těstoviny, luštěniny, mouku, marmelády, med a dokonce i kosmetiku. Že se máme ? Nebojte, jak se říká u nás, na každého jednou dojde, tak jednou musí dojít i na Čechy!

Potřebujete:
1 perličku
1 lžíci medu
dvě cibule
kilo ne moc sladkých jablek (na goldeny zapomeňte, vezměte nějakou kyselou variantu)
lžičku zázvoru
špetku muškátového oříšku
tři hřebíčky
špetku chili koření
pepř a sůl
olivový olej

Pokud máte litinový hrnec typu Le Creuset, vyndejte ho ze skříně. Pokud ne, vezměte cokoli, co se dá dát i na oheň i do trouby. V nejhorším vezměte pánev a pekáč. I v nejhorším je někdy dost dobré!

Na oleji osmahněte rychle perličku po všechn stranách. Vyndejte a nechte na mírném ohni v téže nádobě zesklovatět cibuli.

Vraťte perličku k cibuli, přidejte med a koření a dejte přiklopené na 45minut do trouby na 200 stupňů.

Oloupejte a nakrájejte jablka na osminky. Přidejte do hrnce a nechte péct ještě 15 minut.

A je hotovo. Servírujte s rýží, polentou, bramborovo kaší, jak máte chuť!



Žádné komentáře: