čtvrtek 4. září 2008

Tajine z králíka

Tajine opět na blogu francouzských receptů jakoby tak trochu nezapadá. Jedná se o tradiční marocké jídlo, které je pojmenováno po speciálním hrnci, ve kterém se dělá. Tajine-nádoba je z pálené lakované hlíny. Nádoby jsou často pestře malované, ale tím také obvykle nevhodné k pečení v troubě nebo na plynu. Moje tajine-nádoba je tedy jednoduchá, ale můžu ji dát dokonce i na elektrický vařič. Koupila jsem ji v jedné z arabských épicerie v Grenoblu...protože ano, tajine sice pochází z Maroka, ale vzhledem k tomu, jak velká marocká menšina ve Francii je, nelze říct, že to není vůbec francouzské jídlo...

Tajine můžete ale také vařit v hrnci normálním, jen potřebujete opravdu velký hrnec a pokličku. To jsem vyzkoušela včera. Moje speciální tajine-nádoba byla totiž pro včerejší návštěvu sedmi mých kamarádů příliš malá. Králičí tajine byla i tak vynikající, voněla čerstvým koriandrem a králík se jenom rozplýval na jazyku. Příprava je přitom natolik jednoduchá, že jsem netrávila čas jako kuchařka sama v kuchyni, ale návštěvy jsem si i užila v klidu v obýváku, zatímco jídlo samostatně a osamoceně bublalo na plotně. Banda mých moravských a českých přátel si opravdu pochutnala, takže neváhejte, a chopte se vařeček.

Potřebujete (pro 6 osob):
1 naporcovaného králíka
1 citron
4 cibule
4 stroužky česneku
50g másla
sůl
půl polévkové lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
půl polévkové lžíce mletého kumínu
1 tyčinku skořice (pozor, opravdu tyčinku, ne mletou!)
2g šafránu
1 svazek čerstvé petržele
1 svazek čerstvého koriandru
drůbeží vývar (cca půl litru)

Nádobí: velikánský hrnec s poklicí, nebo tajine-nádobu; pánev (pokud vaříte pro více než 6 osob)

Připravte si nakrájenou cibuli, rozetřený česnek a nasekaný koriandr a petržel (pozor, jí se jenom lístky, ne stopky!)

V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm po obou stranách králíka. Pokud je hrnec moc malý, opečte část vedle na pánvi.

Pak přidejte cibuli a nechte rovněž opéct.

Pokud jste používali pánev, dejte její obsak ho původního hrnce. Přidejte zázvor, kumín, skořici, šafrán, rozetřený česnek a zalijte polovinou vývaru tak, aby byla většina masa zakryta. Osolte, pokud vývar není dost slaný.

Nechte vařit přiklopené na velmi mírném ohni 30 minut. Pokud se vývar vyvařuje, podlijte.

Po 30-ti minutách přidejte šťávu z poloviny citrónu a nasekaný koriandr a petržel.

Nechte vařit ještě 10 minut. Pokud máte k dispozici králičí játra, přidejte je v tento okamžik.

Servírujte velmi teplé s mísou kuskusu zalité šťávou. Dobrou exotickou chuť!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

už jsme jednou dělali, je to fakt delikatesa, a zítra jdeme na to zase jako slavnostní oběd:-)

Květa Popleta řekl(a)...

Nádoba Tajine se dá nahradit těžkým litinovým hrncem. Důležité je v zásadě jen to, aby v něm snadno při dušení kondenzovala pára a stékala zpátky pod maso / zeleninu dole. Některé litinové hrnce z poslední doby jsou vybavené výstupky na poklici, které právě usnadňují odkapávání vody.
Ale pravý Tajine je jeden, najíš se i očima.