pondělí 1. září 2008

Evin zeleninový gratin čili zapečená zelenina se sýrem

Za tenhle recept vděčím svojí kamarádce Evě: doufám, že se nezlobí, že ho uveřejňuju. Gratin je francouzský výraz pro "příškvarek", nebo tak to aspoň říká slovník. Moc trefné to není. Gratin jsou tak trochu "francouzské brambory" s tím rozdílem, že v jídle vlastně ani žádné brambory být nemusí, protože tam může být jakákoli jiná zelenina, ale také slanina, nebo sýr. No, vyzkoušejte, nebudete litovat. Gratin můžete jíst samotný, nebo ho servírovat jako přílohu k masu.

Potřebujete:
1 velký lilek
5-6 rajčat
dvě velké cibule
tři stroužky česneku
mozzarelu
parmezán
bylinky: například pažitku a bazalku, ale můžete přidat též petržel, nebo provensálské koření
sůl a pepř
olej

Nádobí: dvě pánve a nejlépe skleněný nebo hliněný pekáč

Nakrájíte lilek na tenké plátky, které položíte na papírové utěrky. Posolíte a necháte odpočinout, aby utěrky absorbovaly z lilku co nejvíce vody.

Nakrájíte cibuli a dáte jí zesklovatět na pánvi. Po cca 5ti minutách přidáte rozetřený česnek.

Nakrájíte rajčata a zbavíte je vody a jadérek.

Na druhé pánvi rozpálíte olej a osmahnete na něm plátky lilku.

Do pekáče na dno dáte jednu vrstvu opečeného lilku, na něj vrstvu rajčat, vrstvu cibule s česnekem, mozzarelu a bylinky. Pokračujete stejně, a to tak, abyste skončili vrstvou lilku. Tj. například pokud máte již po po položení první vrstvy bylinek lilku málo, dáte už jenom vrstvu lilku a končíte.

Všechno to pak posypete parmezánem a dáte péct do trouby na 30minut na 200stupňů.

A hotovo. Dobrou letní chuť!

Žádné komentáře: